Sunday 8 April 2012

Spring is Green: Telli's "Risotto all'Ortica"

(leggi tutto per la versione italiana)
Hey all! Spring is back, as the swallows birds are showing up again. I want to wish Happy Spring to all of you with this recipe I go crazy for.

[ENG]
Ingredients:
400gr. white rice (if possible "Vialone Nano" kind),
3 handful of fresh buds(leaves) of stinging nettle (Urtica Dioica L.),
1 onion,
chicken broth q.s.,
a spoon of extra vergin olive oil,
salt,
a knob of butter,
1/2 glass of white wine
grated Parmigiano-Reggiano


First, wash the nettle buds and chop them finely and take it aside.
Then chop the onion finely, put it in a frying pen with the olive oil and sligthly fry, then add the rice and let it toast for a few minutes, add the white wine and let it evaporate. Add the nettle buds and let them dry a bit. Then add a ladleful of warm broth at once and steer a bit. When it dries again repeat that until the rice is rare cooked (AL DENTE!). Then turn down the fire, add the knob of butter on top and cover for a couple minutes to let it melt. Open and add the Parmesan cheese and add little salt and little pepper.
BUON APPETITO!

I have to thank Donatella from B&B Nova Arbora (a sort of bothanic garden too) for the recipe...after a lifetime spent in her green garden with great passion she is a real master on veggies, aromatic herbs and wildlife.

I would say "A bad penny is always turning up...Let's have it for dinner!"

[IT]
Ingredienti:  400gr. riso vialone nano, 3 manciate di germogli teneri di
ortica, 1 cipolla, brodo di pollo q.b., olio evo, sale, una noce di
burro, parmigiano grattugiato.
Procedimento:  preparare un soffritto facendo rosolare la cipolla
tagliata finemente in un pò di olio, aggiungere il riso,  tostarlo
qualche minuto e sfumarlo con vino bianco. Unire i germogli
precedentemente lavati e tagliati finemente; appena le foglie sono
scottate aggiungere brodo caldo e portare ad ebollizione.Continuare la
cottura del riso aggiungendo il brodo in piccole quantità fino al
termine della cottura (deve essere al dente) .Spegnere il fuoco e
mantecare con burro e parmigiano,salare e pepare.

da Donatella (via email)
Come mi avevi chiesto ti mando  la ricetta del risotto con l'ortica, un'
erba scelta per la sua facilità di riconoscimento e che io non estirpo
mai del tutto  dalle aiuole perchè oltre a portarla in cucina è anche
una pianta alimentare per le vanesse che volano in giardino.

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